Vogelhuisjes & Nestkastjes

Wie houdt er nu niet van om vogeltjes als koolmeesjes, musjes en vinkjes in de tuin rond te zien scharrelen? Je kunt ze een handje helpen door één of meer vogelhuisjes op te hangen in de tuin, zodat ze een mooi plekje hebben om te nestelen. Onderstaande meer info over het ophangen van een nestkastje. Daarbij is het leuk om naast het huisje ook een metalen vogel in de boom te prikken of een 3D tuinbeeld in de tuin te zetten. Leuk voor eigen gebruik, maar ook origineel als cadeau!

2 producten

2 producten

Vogelhuisjes & Nestkastjes

Een sfeervolle tuin is extra bijzonder met veel aanvliegende vogels. Haal sfeer in de tuin met de nestkastjes en vogelhuisjes van VanKaarstotServet. In deze shop heeft u keuze uit vrolijke nestkastjes.
Meer informatie en tips voor het ophangen van vogelkastjes volgt hieronder.
Om uw tuin extra aantrekkelijk te maken voor vogels zet u natuurlijk ook een vogelvoerhouder neer. Op die manier voelen de vogeltjes zich al snel thuis in uw tuin en is de kans groot dat ze er ook gaan nestelen.!

Vogelhuisje ophangen

Iets meer dan een derde van de vogels in ons land verkiest een holte zoals een vogelkastje om in te nestelen. Welke vogelsoort u zal aantrekken hangt af van de levensomstandigheden in uw tuin en de grootte van het huisje.
Om de broedtijd voor te zijn en de vogels tijd te gunnen om bekend te raken met het kastje en de omgeving kunt u het vogelhuisje het best in de herfst of winter ophangen, doch niet later dan het vroege voorjaar.
U kunt de huisjes eenvoudig monteren. Omdat ze kant en klaar worden geleverd kunt u ze direct ophangen middels een spijker of schroef in de muur of boom. Zorg er voor dat het nestje niet in de felle zon hangt, de opening zoveel mogelijk op het noordoosten is gericht en voorkom dat katten erbij kunnen. Houd katten ook op afstand als u merkt dat de kuikens willen uitvliegen.
Het is belangrijk na elk broedseizoen het kastje schoon te maken om ongedierte en parasieten geen kans te geven. Voor het schoonmaken kunt u eenvoudig de deksel optillen en van boven in het kastje komen of aan de voorkant het deurtje openen. Zorg nu ook voor een levendige tuin met veel foeragerende vogels en hang een mooi vogelhuisje op.

Tips voor het ophangen van een vogelhuisje

  • Zorg dat het huisje op een rustige, beschutte plek hangt en niet direct naast een looppad, weg, terras of drukke vaarweg. Hierdoor voelen ze zich veiliger en zullen ze snel in het huisje gaan zitten.
  • Struiken, bomen en planten in de directe omgeving maakt dat de vogeltjes zich nog sneller thuis voelen.
  • Laat de omgeving van de opening vrij van groen en takken, zodat de vogeltjes makkelijke in en uit kunnen vliegen.
  • Hang het vogelhuisje op met de opening richting het noordoosten, zodat er minimaal last is van wind en regen. In ieder geval zoveel mogelijk uit de zon.
  • Katten mogen niet bij het huisje kunnen komen, want dan kiezen de vogeltjes voor een andere plek.
  • Houdt bij het ophangen van meerdere kastjes rekening met het volgende: vogels van dezelfde soort kunnen op circa 3 meter van elkaar nestelen, houdt bij vogels van verschillende soorten een afstand aan van minimaal 10 meter. Soorten die als kolonie leven, zoals mussen, spreeuwen en zwaluwen kunnen wel direct naast elkaar nestelen.
  • Gun de vogeltjes tijd om te wennen en hang het kastjes alvast op in het najaar of de vroege winter.
  • Maak het huisje schoon na het broedseizoen.