Insectenhotels

Binnenkort zullen we hier een nieuwe collectie insectenhotels kunnen tonen. Nu laten we hier de vogelvoederplekken en vogelhuisjes zien.
U hebt de berichten vast gehoord over de bijensterfte en het uitsterven van insecten, terwijl deze beestjes zo belangrijk zijn voor de voedselketens en flora & fauna. Je kunt een steentje bijdragen door één of meer insectenhotels of vlinderhotels in de tuin te zetten, zodat de insecten meer levensruimte krijgen. Daarbij trekt dat weer vogeltjes, egels en andere dieren aan, waardoor een levendige tuin ontstaat. De vogeltjes kun je op hun ook weer helpen met een nestkastje en voederplaats.

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Insectenhotels en Vlinderhotels

Artikelen uit deze categorie worden binnen 2 dagen geleverd.

Een sfeervolle tuin is extra bijzonder met veel aanvliegende vlinders, bijen en andere insecten. Daarbij is er goede bestuiving van alle bloemen en planten als u veel insecten in de tuin hebt en worden er extra veel vogeltjes naar de tuin getrokken. Met een insectenhotel en vlinderhotel zorgt u voor meer leven in de tuin. Op deze manier draagt u een steentje bij aan de flora en fauna in de buurt en creëert u een gezellige tuin! Een insectenhuis of hotel voor vlinders is ook een erg leuk cadeau!
Uit onderzoek is de laatste jaren steeds duidelijker naar voren gekomen dat het een positief heeft op vele voedselketens als iedereen met een buitenruimte een bijdrage levert door een insectenhotel te plaatsen. Hierdoor blijft de insectenpopulatie op een niveau dat het uitsterven van vele soorten wellicht vermeden kan worden. Help je ook mee? Plaats dan ook een insectenkast in de tuin of op het terras. Je kunt nog iets extra's doen door bijvoorbeeld houtwallen met kreupelhout in de tuin te hebben, het gras op plekken langs de rand lang te laten, een composthoop te beginnen of een iets wilder stuk tuin met veel bloemen te laten groeien.

Plaatsen van het insectenhotel

Een insectenhotel dient op het zuiden opgehangen of neergezet te worden. Zorg er voor dat het hotel stevig hangt of staat en niet kan (om-)vallen of waaien. Het is daarbij handig als kruipende dieren, waaronder egels en muizen niet direct toegang hebben tot het huis. Vlinders, lieveheersbeestjes, kevertjes, gaasvliegen, solitaire bijen, wespen en hommels houden van warmte, dus hang het huis met gerust hart in de zon op het zuiden, op een beschutte plek. Zorg voor bloemen en planten in de directe omgeving, zodat de insecten zich thuis voelen en hun 'werk' kunnen doen. Controleer het dak twee keer per jaar op lekken en repareer deze zo nodig met natuurlijke materialen. Het is van belang dat de insecten-holletjes droog blijven. Voor een levendige vogelpopulatie in de tuin adviseren we ook een vogelhuisje in de tuin op te hangen. De ingang hiervan dient op het noordoosten te liggen.

Welke insecten kun je verwachten in het insectenhotel?

De vraag die veel mensen stellen is; welke insecten gaan zich huisvesten in het insectenhotel? Het antwoord is niet eenduidig, want dat hangt van de omgeving, van de vormgeving van het hotel en van het gebruikte materiaal af. In een omgeving met bloemen die bijvoorbeeld veel (mensvriendelijke) graafwespen aantrekken, zul je zien dat dit ook een veel geziene gast wordt in het insectenhuis. Zijn er veel appelbomen in de omgeving dan is de kans groot dat je veel metselbijen zult zien nestelen. De vormgeving is belangrijk, omdat elk insectensoort gewend is aan een eigen soort holletje om te nestelen en te schuilen. Zo is het voor het aantrekken van vlinders essentieel om hoge, verticale spleten als ingang te hebben, zodat zij met de de grote dichtgeklapte vleugels naar binnen kunnen. De boorgaten in het hout dienen diep genoeg te zijn en een gladde binnenkant hebben. Verschillende groottes (tussen 2 en 9mm) en dieptes trekken verschillende soorten insecten aan. Dit zijn de insecten die je kunt verwachten: vlinders, lieveheersbeestjes, gaasvliegen, metselbijen, graafwespen, behangersbijen, muurwespen, zandbijen, koekoeksbijen en sluipwespen. De wespen en bijen zijn niet op zoek naar het zoetigheid op de tafel, dus je zult er in principe geen last van hebben. Help mee mee met het in stand houden van de insectenpopulaties en zet ook één of meer insectenhotels in de tuin.