Menorah Kaarsen/ Chanoeka

De Menorah kaarsen zijn speciaal bedoeld voor de Chanoeka kandelaar. Deze handgedompelde kaarsen worden aangestoken tijdens de Chanoeka. Chanoeka is het Joodse feest van het licht en vindt plaats aan het einde van elke jaar. Het duurt 1 week in de periode november - december. Het is een traditioneel gebruik om Menorah kaarsen te branden in deze periode. Meestal wordt er elke avond een extra kaars ontstoken totdat er 8 Menorah kaarsen branden. Er zijn ook stromingen waarbij begonnen wordt met 8 stuks en elke avond een Menorah kaars minder wordt aangestoken. De afmeting van de Menorah kaarsen is 20 cm hoog en 1,5 cm in diameter.

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Menorah Kaarsen voor Chanoeka kopen online

De originele handmatig gedompelde Menorah kaarsen vindt u bij VanKaarstotServet. De menorah kaarsen zijn 20 cm lang en hebben een diameter van 1,5 cm. De kleur is gebroken wit, de brandtijd is 4 uur en de kaarsen zijn per doos van 16 stuks te verkrijgen. Deze chanoeka kaarsen hebben de juiste afmeting voor de chanoeka kandelaar en zijn een goed alternatief voor de Gouda Menorah kaarsen welke uit de handel zijn. genomen. U kunt hier de menorah kaarsen kopen online tegen de scherpste prijs.

Chanoeka - Feest van het licht

Chanoeka is het joodse feest van het licht. Het herinnert de joden aan het jaar 167 voor Christus, toen een groep joden in opstand kwam tegen de Griekse overheersers. Na drie jaar veroverden de joden de tempel van Jeruzalem terug op de Grieken. Voor de herinwijding van de tempel was speciale, zuivere olie nodig. Door de olie werd de tempel gereinigd. Dat gebeurde door de olie te branden in een menora, een speciale kandelaar. Maar er was nog maar één kruikje olie over, genoeg voor één dag. En toen gebeurde het wonder van Chanoeka: de olie hield niet op met branden. Hij brandde acht dagen lang, totdat er nieuwe zuivere olie was.
Daarom duurt Chanoeka acht dagen. Dit feest begint op de vijfentwintigste dag van de maand Kislev.

Chanoeka is een van de kleinere Joodse feesten die de laatste eeuwen aan belang heeft gewonnen vanwege enerzijds de verlichting en kerstmis en anderzijds het zionisme. Herdacht wordt de herinwijding van de Tempel van Jeruzalem in 164 v.Chr. door Jehuda haMaccabi.

In de Talmoed worden twee gebruiken beschreven. Het was gebruikelijk om acht kaarsen op de eerste nacht van het feest te laten schijnen, en het aantal met één te reduceren bij iedere nacht. Een ander gebruik was, om op de eerste nacht met een brandende kaars te beginnen, en iedere nacht een extra chanoeka kaars (menorah kaars) aan te steken tot er acht kaarsen brandden, op de achtste nacht. Het eerste gebruik werd door de volgers van Sjammaj gevolgd, het laatste door die van Hillel. Volgens Josephus stonden de kaarsen symbool voor de vrijheid die de joden verkregen, op de gebeurtenis die op het feest wordt gevierd.

De Kandelaar voor Menorah Kaarsen

De chanoekia (meervoud chanoekiot), een speciale kandelaar voor chanoeka kaarsen (menorah kaarsen), heeft plaats voor 8+1 kaarsjes. Iedere dag steekt men eerst het extra ("negende") kaarsje aan, de sjamasj. Sjamasj is afgeleid van dienst in het Hebreeuws (sjimoesj), omdat dit kaarsje dienst doet om de andere aan te steken. De sjamasj staat ietsje afgezonderd van de andere kaarsjes, qua hoogte of plaats.
Menorah is het Hebreeuwse woord voor lamp of kandelaar, vandaar worden de kaarsen ook wel Menorah kaarsen genoemd. 'Dé Menorah', een zevenarmige kandelaar, is tevens het symbool voor Israël.

In 2021 is kunt u menorah kaarsen branden van 28 november - 6 december
In 2022 is het Chanoeka van 18 - 26 december